Czy seitan (wegańskie białko) ma pozytywny wpływ na zdrowie?

Dieta wegańska cieszy się ogromnym zainteresowaniem, jednak wiele osób uważa, że mięso jest niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Właśnie dlatego pojawia się coraz więcej jego substytutów. Na specjalną uwagę zasługuje seitan, czyli wegańskie białko. Zastanawiasz się, czy ma ono pozytywny wpływ na zdrowie? Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w tym wpisie.

Seitan – jak powstaje?

Seitan stanowi źródło drogocennych składników odżywczych. Dostarcza żelaza, fosforu, wapnia, miedzi, magnezu. Pozwala uniknąć groźnego dla zdrowia niedoboru wspomnianych związków. Wegańskie białko jest produkowane ze skrobi pozyskiwanej z mąki pszennej. Oczywiście przechodzi ono przez wieloetapową obróbkę, tak aby nadać mu odpowiednią formę.

Wegańskie białko – właściwości

Pod względem konsystencji seitan przypomina mięso. Właściwie przyrządzony może posiadać również podobny smak. W 100 g znajduje się aż 75 g białka. Kaloryczność produktu jest dość wysoka (około 370 kcal/100 g). Seitan jest lekki, a zarazem sycący. Właśnie dlatego nie ma konieczności spożywania jego dużej ilości.

Seitan – kiedy się nie sprawdzi?

Seitan dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Warto jednak wiedzieć, że nie jest on odpowiedni dla osób nadwrażliwych/uczulonych na gluten. W pozostałych przypadkach wegańskie białko może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, jednak podstawą jest zróżnicowana i zbilansowana dieta. Osoby, które nie spożywają mięsa, często zapominają o jego substytutach.

Recommended For You

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *