W okresie jesienno-zimowym wskazana jest wzmożona troska o zdrowie. Wiele osób poszukuje skutecznych sposobów na wzmocnienie odporności. Przed sięgnięciem po medykamenty dobrze jest zapoznać się z naturalnymi metodami. Właściwości czosnku znane są od pokoleń – można stosować go nie tylko podczas przeziębienia lub grypy, ale również zapobiegawczo. Warto wiedzieć, że posiada on szereg drogocennych składników odżywczych, które wzmacniają organizm od środka.
Czosnek – co zawiera?
Czosnek zawiera m.in. potas, magnez, wapń, chrom, kobalt, aminokwasy, flawonoidy, witaminy (B1, B2, PP, C, A). W jego składzie można znaleźć także allicynę, która nadaje ostrego zapachu. Nie każdy wie, że czosnek można stosować zapobiegawczo. Liczne przeprowadzone badania potwierdziły jego skuteczność.
Prozdrowotne działanie czosnku
Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk – niweluje działanie wielu groźnych bakterii. Redukuje stany zapalne, obrzęki i owrzodzenia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto, czosnek eliminuje wolne rodniki, które wywołują liczne choroby, a nawet nowotwory. Allicyna zawarta w składzie działa przeciwgrzybicznie oraz antybakteryjnie. Stymuluje układ immunologiczny do działania oraz osłabia nieprzyjemne objawy infekcji.
Dla kogo czosnek?
Czosnek może spożywać niemal każdy. Wyjątek stanowią osoby z nadwrażliwością jelit oraz żołądka. Wynika to z faktu, że jest on dość ciężkostrawny. Możliwe jest jednak wyjęcie „cebulki” czosnku – niestety ten zabieg zmniejsza ilość związków odżywczych.