Yerba Mate to wyjątkowa herbata, która wyróżnia się cierpkim smakiem. Napar przygotowywany jest z liści oraz łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. Spożywany regularnie może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Wynika to z faktu, że można w nim znaleźć mnóstwo składników odżywczych, które regulują pracę organizmu. Warto wspomnieć również o wysokiej zawartości kofeiny – około 200 mg na szklankę.
Skład Yerba Mate
Wiele osób uważa, że herbacie Yerba Mate bliżej do kawy. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny może działać ona pobudzająco. Właśnie dlatego napar należy spożywać z rozwagą (szczególnie w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego). W składzie można znaleźć m.in. witaminy (B1. B6, PP, C, B2, A, E, B3, B5, H), kwas pantotenowy, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, flawonoidy, taniny, polifenole, saponiny, a także wiele innych.
Właściwości herbaty paragwajskiej
Herbata paragwajska stanowi źródło antyoksydantów, które wspierają eliminację wolnych rodników. Przyczynia się to do m.in. zwiększenia odporności, poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci. Yerba Mate ma dobroczynny wpływ na serce oraz układ krwionośny. Dodatkowym atutem jest fakt, że napar stymuluje pracę mózgu. Jest to szczególnie istotne dla osób uczących się lub pracujących umysłowo. Po opisywany gatunek herbaty często sięgają również seniorzy, którzy są narażeni na demencję i zaniki pamięci. „Herbaty misyjnej” nie powinny spożywać ciężarne, kobiety karmiące, dzieci, niektóre osoby przewlekle chore (należy zaczerpnąć porady lekarskiej).