Kwas askorbinowy – czy pomaga zwalczać wolne rodniki?

Kwas askorbinowy to nic innego jak witamina C w czystej postaci. Warto jest wdrożyć do codziennej diety antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Ich wysoka reaktywność stanowi źródło wielu chorób i uciążliwych dolegliwości. Warto wiedzieć, że mogą one nawet zapoczątkować nowotwór. Każdy człowiek ma w swoim organizmie wolne rodniki – są one dostarczane przez m.in. wdychane powietrze.

Witamina C – naturalna czy syntetyczna?

Naturalny kwas askorbinowy cechuje się wyższą skutecznością działania. Można znaleźć go w wielu produktach spożywczych, takich jak np. cytrusy, truskawki, winogrona, aronia, dzika róża, pomidory, pietruszka, kapusta, papryka, kalafior. Podstawą jest właściwie zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze. Syntetyczna witamina C występuje pod wieloma postaciami – suplementacja jest szczególnie rekomendowana tym, którzy mają problem z gromadzeniem omawianego związku. Najczęściej jest ona polecana dzieciom oraz osobom starszym, ale nie jest to regułą. Dobrze jest skonsultować się z lekarzem, który pomoże m.in. ustalić optymalna dawkę.

Kwas askorbinowy o działaniu antyoksydacyjnym

Kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem. Zwiększona ilość wolnych rodników w organizmie występuje zwykle u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Do czynników niesprzyjających można zaliczyć zanieczyszczone powietrze, używki, przetworzoną żywność. Wolne rodniki zaczynają atakować zdrowe komórki, a konsekwencją tego są infekcje, choroby, stany zapalne itd. Zaleca się ich zwalczanie nie tylko od wewnątrz, ale również od zewnątrz (np. za pomocą kosmetyków z witaminą C).

Recommended For You

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *