Wyjątkowe właściwości octu jabłkowego znane są już od wielu pokoleń. Systematycznie spożywany może przyczynić się do poprawy odporności, uregulowania pracy układu pokarmowego czy też wzmocnienia naczyń krwionośnych. Przed zakupem gotowego produktu warto jest dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować „miksturę” w zaciszu własnego domu. Plusem tego rozwiązania jest fakt, że doskonal wiemy, co będzie w niej zawarte. Nie trzeba martwić się o dodatek zbędnych konserwantów.
Zakwas jabłkowy – niezbędne składniki
Pierwszym krokiem jest zgromadzenie potrzebnych składników. Na 1,5 l zakwasu przypada:
• 1 kg nieobranych jabłek,
• 3 łyżeczki cukru (lub zdrowego słodzika),
• 1,5 l wody.
Jeśli sięgasz po zamiennik białego cukru, to sprawdź zalecenia producenta, które znajdują się na opakowaniu. Wynika to z faktu, że niektóre zdrowe słodziki są o wiele mniej słodkie, a więc do uzyskania pożądanego efektu niezbędna jest ich większa ilość.
Ocet jabłkowy – przepis
1. Jabłka należy umyć i osuszyć. Następnie odcinamy ich ogonki – pozostawiamy skórkę oraz gniazda nasienne.
2. Kroimy owoce w kostkę. Wsypujemy je do słoika (wypełniamy go w 75%).
3. Do miski wlewamy wodę, którą słodzimy 3 łyżkami cukru.
4. Posłodzoną wodę wlewamy do słoika z jabłkami. Owoce muszą zostać całkowicie zanurzone.
5. Wieko przykrywamy ściereczką. Czystą szmatkę należy „zamocować” za pomocą gumki recepturki. Nie zamykamy słoju zbyt szczelnie, ponieważ przepływ powietrza jest niezwykle istotny.
Zakwas należy przechowywać przez około 4 tygodnie w zaciemnionym i chłodnym (7-15 stopni C) miejscu. Po zniknięciu bąbelków z jego powierzchni można przystąpić do kwaszenia. Ocet należy przecedzić przez czystą szmatkę i przelać do nowego słoika. Kolejnym krokiem jest ponowne przykrycie go ściereczką i przechowywanie przez 4-6 tygodni. Gotowy ocet jabłkowy przelewamy do butelki, którą szczelnie zakręcamy.