Dodatki spożywcze – które z nich wykorzystują producenci żywności?

Przemysł spożywczy korzysta z najróżniejszych dodatków. To właśnie one usprawniają proces produkcji i nadają produktom określone właściwości. Niestety niewielu konsumentów rozumie, co tak naprawdę kryje się pod tajemniczo brzmiącymi nazwami na etykietach. Czas to zmienić! W tym artykule przedstawimy najpopularniejsze dodatki spożywcze wykorzystywane przez producentów.

Fosforany spożywcze – kiedy wykorzystywane są te dodatki?

Jedną z najczęściej wykorzystywanych grup w przemyśle spożywczym są fosforany. Na etykietach kryją się pod symbolami z przedziału E338 – E452. Fosforany spożywcze, podobnie jak konserwanty, pozytywnie wpływają na trwałość produktów. Dzięki temu, że powstrzymują rozwój grzybów, bakterii i wirusów wydłużają termin przydatności do spożycia. Wykorzystanie ich pozwala zwiększyć apetyczność wędlin. Ponadto fosforany spożywcze mogą zwiększyć wagę produktu, ponieważ mają zdolności do zatrzymywania wody podczas obróbki termicznej. Ich właściwości sprawiły, że są niezwykle chętnie wykorzystywane przez producentów płatków śniadaniowych, makaronów czy dietetycznych odżywek.

Dodatki spożywcze – skrobia pszenna i jej zastosowania

Dodatkiem, który przejawia między innymi zdolność do wiązania wody, jest skrobia pszenna. Stosuje się ją, by poprawić strukturę produktu końcowego. Pozyskiwana jest z pszenicy podczas procesu wielostopniowego mielenia, separowania i wymywania. To dodatek spożywczy, który z uwagi na swoje właściwości jest często wykorzystywany przed producentów. Znajdziemy go w bardzo wielu artykułach – między innymi w pieczywie, konserwach czy wyrobach garmażeryjnych i mięsnych. Może być również dodawany do niektórych zup i sosów.

Dodatki spożywcze – konserwanty w przemyśle spożywczym

Wśród dodatków spożywczych dużą popularnością cieszą się konserwanty. Chyba nie ma osoby, która o nich nie słyszała. Jak wiadomo, to właśnie one sprawiają, że jedzenie ma dłuższy termin przydatności do spożycia. Mimo to, wielu zwolenników zdrowego odżywiania zachęca do wykluczenia z diety produktów zawierających duże ilości konserwantów. Jednak okazuje się, że nie wszystkie z nich są złe. Przemysł żywności wykorzystuje bowiem różne rodzaje konserwantów. To zarówno te uzyskane w sposób chemiczny, jak i pochodzenia naturalnego. Konserwanty pochodzenia naturalnego oczywiście są bezpieczne dla naszego zdrowia, ale pozostałe mogą wchodzić w reakcje z innymi związkami, tworząc substancje rakotwórcze.

Skąd producenci pozyskują dodatki spożywcze?

Skoro już wiemy więcej na temat dodatków spożywczych wykorzystywanych do produkcji żywności, warto poznać odpowiedź na pytanie, skąd producenci je pozyskują. Większość z nich korzysta z usług dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Dystrybutorzy oferują szeroką gamę dodatków spożywczych, dzięki czemu producenci mogą wybrać takie, które ich interesują. To właśnie one sprawią, że wyroby zyskają określone właściwości i staną się bardziej atrakcyjne w oczach konsumentów. To z kolei pozwoli wyróżnić się na konkurencji.

Recommended For You

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *